web analytics

Kopivarer på nettet

0

Modsat hvad mange tror er det faktisk ikke ulovligt at købe kopivarer over nettet inden for EU, sålænge at varerne er lovlige i det land hvor sælgeren bor. I Danmark må du som privatperson gerne eje kopivarer. Det er kun ulovligt, hvis du videresælger dem.

Må jeg købe kopivarer på nettet inden for EU?

Nettet vrimler med kopivarer, og det er svært at vide om det er kopier eller ægte varer. Du kan altid kontakte sælger og bede dem om bevis på, at den vare som du har udset dig er ægte, hvis det er dét du søger.

Det er ikke ulovligt at købe kopivarer over nettet inden for EU og man vil kun kunne blive stævnet af det firma, der har rettighederne til det aktuelle mærke, hvis de har en mistanke om, at du har købt varerne for at sælge dem videre.

Det skal nævnes at vi hos esvindel.dk har brugt en del timer på at finde frem til en hjemmeside inden for EU, som beviselig på deres hjemmeside har hovedsæde i EU, og det er ikke lykkes endnu. Meget tyder på at de hjemmesider som sælger kopivarer altså er beliggende udenfor EU.


Loven siger:

For varemærker, design, patenter og brugsmodeller er det ulovligt erhvervsmæssigt at udnytte rettigheden uden rettighedshavers samtykke. Erhvervsmæssig udnyttelse omfatter bl.a. produktion, salg, import, eksport, opbevaring og markedsføring.

For værker beskyttet af ophavsretten er det ulovligt erhvervsmæssigt at fremstille eksemplarer af værket, og det er også ulovligt at gøre eksemplarer tilgængelige for almenheden.

For alle rettighederne gælder, at køb til privat brug som udgangspunkt ikke er ulovligt. Det er derfor ikke ulovligt for en privatperson at købe en piratkopieret taske og anvende den til private formål. Vurderingen af om et konkret indkøb er sket til privat brug, eller med erhvervsmæssig udnyttelse for øje, afgøres ikke af varemodtagerens egen subjektive opfattelse. Det er i sidste ende domstolene, som afgør, hvad der forstås som privat brug.

Kilde: Ministeriernes netværk imod IPR-krænkelser

  • Du kan ofte komme ud for, at selv kopier sælges til høje priser, og du kan derfor ikke alene på baggrund af prisen gå ud fra, at der er tale om en original vare. Derudover kan du risikere, at det viste billede på hjemmesiden viser en original, mens den vare, du modtager, er en kopi. I sådanne tilfælde vil der tale om ren svindel. Hvis du er i tvivl om de varer, som sælgeren har på sin hjemmeside er ægte, så bed sælgeren om før købet at dokumentere, at der er tale om originale varer. Viser det sig, at brillerne er en kopi, kan du bruge din fortrydelsesret og sende varen tilbage, eller du kan forlange at få tilsendt den originale vare. Du bør altid betale med betalingskort, når du handler på internettet. På den måde kan banken tilbageføre pengene til din konto, hvis varen ikke dukker op.

    Det kan du gøre:

    • Hvis der er tale om mærkevarer, så bed om et bevis for at det er en originalvare.
    • Betal altid med betalingskort. På den måde er du bedst beskyttet.
    • Hvis sælgeren ikke skriver sine kontaktoplysninger på hjemmesiden, så overvej at finde en anden side at handle på.

Køb af kopivarer på nettet uden for EU

Køber du til gengæld kopivarer over nettet, UDEN for EU, får piben en anden lyd. Her har Skat ret til at tilbageholde og destruere varerne og du får ingen form for erstatning og firmaet som ejer rettighederne til produktet kan stævne dig.

Husk, fordi at en hjemmeside har adressen “ nicecopywatch.eu “ er det ikke ensbetydende med at firmaet er bosiddende i EU.

Det kan du selv gøre:
Du kan starte med at undersøge, hvor i verden den hjemmeside som sælger varen, befinder sig. Ofte har hjemmesider deres adresseoplysninger stående i bunden af hjemmesiden. Hvis ikke, kan du klikke lidt rundt og oftest findes et link som hedder about us eller lignende. Det er vigtigt at være sikker på at hjemmesiden er beliggende inden for EU. Et godt forarbejde, er altid at checke hjemmesiden på Google, for at se hvad andre skriver.

Værd at bemærke:
Piratkopiering gælder alle former for produkter og du kan på ingen måde vide dig sikker på om piratkopiproducenterne benytter sig af de sundheds- og sikkerhedsmæssige forskrifter, som originalprodukterne overholder. Piratkopierede produkter kan altså være til fare for din sundhed og sikkerhed, da du ingen garanti har for at produkterne overholder relevante sikkerhedskrav.

En række produkter som fødevarer, drikkevarer, legetøj, elektronik, lægemidler m.m. er sat sammen på en sådan måde, at afvigelser i forbindelse med piratkopiering kan have fatale følger for dig som forbruger. Så vær opmærksom inden du anskaffer dig et piratproduceret produkt.

Kilder: Forbrug.dk, stoppiratkopiering.dkbelyst af


 

Del.

Hvad er din kommentar?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.