web analytics

Hvad er ransomware

0

Begrebet “ransomware” er en sammentrækning af ordene ’ransom’ der på engelsk betyder (løsesum) og ’software’.

Så hvad er ransomware?

Grunden til at ransomware har fået den betegnelse er, at du som bruger eller virksomhed, får spærret din computer igennem at have installeret et skadeligt program.

Din computer bliver ganske enkelt holdt som gidsel. Igennem den spærring får du som offer besked om, at skulle betale en løsesum til bagmændene bag det skadelige program, for igen at kunne benytte den. Når den er betalt får du atter adgang til programmer og data. Det er et stigende problem der anskues at have ramt 8% af alle danskere. 

Ransomware kan man blandt andet tilegne sig, ved at åbne en e-mail og klikke på et link som fører til installation af et skadeligt program som indeholder ransomware. Det samme kan gøre sig gældende ved at besøge en hjemmeside, som indeholder link til installation af det skadelige program. 

Adskillelige kiropraktorer er blevet ” taget som gidsler “

Nedenunder ses et eksempel på en e-mail med link til ransomware, hvor målet var danske kiropraktorer. Som det lidt utydeligt ses i link-strengen står der .exe som betyder at det er en eksekverbar fil. (.exe filer starter et program op) – i denne sammenhæng startes ransomware programmet ved klik på det blå link.)

Hvad er ransomware dansk email
Foto. www.computerworld.dk


I nedenstående eksempel ses et dansk eksempel på et ransomware angreb efter at programmet har været ekskveret. Klik for større foto.

hvad er ransomware warning

Som det ses tydeligt forsøger bagmændende at intimidere deres ofre ved at udgive sig for at være en udøvende magt eller et politisk foretagende. Det er bedrageri og har intet på sig. 


Tag back-up allerede i dag.
Det er meget ærgerligt at blive ramt af den slags angreb. Er man først offer for ransomware er der ofte ingen vej ud. Dermed er din virksomheds data, dine dyrebare billeder, den digitale musiksamling, din selvbiografi eller andre filer tabt for evigt. Vi anbefaler på det kraftigste at lave en hyppig
backup af sin computer.

Tre råd hvis skaden er sket og du har fået ransomware. 

  • Betal aldrig løsepengene. Man kan være heldig at få nøglen tilsendt, men ofte får man bare endnu mere afpresning.
  • Søg på internettet efter råd. Af og til er nøglen til at låse computeren op igen allerede på harddisken og kan findes frem, hvis man leder det rigtige sted.
  • Selv om det lykkes at låse computeren op, må man indse, at computeren skal gennem en større omgang rengøring. Det er nødvendigt at geninstallere Windows og lægge al data tilbage fra en backup.

Kilde: Shehzad Ahmad, chef hos sikkerhedsorganisationen DK-CERT


Hvis du er Windowsbruger har Microsofts engelske side en manual til hvordan de mener man bør forholde sig hvis man er blevet udsat for ransomware angreb. Læs mere her:

Kilder: Digitaliseringsstyrelsen, DK-Cert, Microsoft.combelyst af

Del.

Hvad er din kommentar?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.