web analytics

Hvad er en virus?

0

Hvis du forestiller dig en biologisk virus, den slags som gør dig syg, så er den vedholdende, ubehagelig og til tider meget svær at komme af med. Så hvad er en virus?

En computervirus har meget tilfælles med en biologisk virus. Den er designet til at kopiere sig selv, inficere programmer og filer, sprede sig til andre brugeres computere og få systemer til at bryde ned. Ja, det er en ondsindet fætter ingen af os kan lide.


Hvad er en virus og hvad gør en virus?

Hvad er en virus? En virus er et ondsindet computerprogram som er designet til at kopiere sig selv. Den spreder sig selv ved at fremstille kopier af sig selv på den computer som den har inficeret. Den kan også indsætte computerkode i filerne til et program eller styresystemet ( Det overordnede system som er det program som styrer hele din computer. Eksempelvis windows ). Virus skader ikke altid filer eller computeren og kan ligge i det skjulte. Men normalt påvirkes computerens ydelse og stabilitet mærkbart.

For at en virus kan inficere en computer eller spredes, skal du som bruger selv gøre noget. Det kan være at åbne en e-mail med en inficeret vedhæftet fil eller installere et inficeret program. Du kan også få virus hvis du henter filer fra internettet som gemme på dem. Det kan være spil, musik, programmer, musik mm.


Som regel får man virus ved at godkende forespørgsler fra sin computer. Når du siger ja til at installere et program fra en kilde, det kan være en fil hentet fra en hjemmeside, en email eller en pop up fra en hjemmeside, vil din computer typisk spørge dig om du vil installere dette program. Og det er hér at du skal være opmærksom hvis du ikke selv har hentet programmet fra en pålidelig kilde.

02

I dette eksempel spørger vores pc om vi vil installere et virusprogram som hedder Dr.Web Security. Vi har stadig mulighed for at sige nej og klikker vi nej vil ingen skade ske. Så er du i tvivl, så altid sig nej.


Hvad gør en virus? Nogle varianter af computervirus er programmerede og designede til at ødelægge din computer. Det gør den ved at destruere  programmer, slette filer, formatere harddiske ( slette alt data ) og andre kopierer bare sig selv i det uendelige og fylder din harddisk op med ubrugelig data. Selv computervirus som ikke hører under den mest farlige og destruktive af slagsen, kan sløve din computer betydeligt og have indflydelse på din computers hukommelse eller sløve dit netværk.


Hvad får andre ud af at installere virus på min computer?

Der eksisterer hundreder af tusinder typer af virus på nettet, hvis ikke millioner. Så hvad er en virus? De er designede med forskellige mål for øje. De fleste falder inden for følgende kategorier.

Kontrol af andres computere til forskellige gøremål:

 • Stjæle personfølsomme data,kreditkortoplysninger, adgangskoder, personlige oplysninger, data m.m.
 • Økonomisk kriminalitet
 • Chikane og magtdemonstration
 • For at sløve og ødelægge netværk

Fire dominerende typer virus

Internettet vrimler med forskellige typer computervirus. Fælles for alle er at de er menneskeskabte med det mål for øje, at overtage andre folks computere og stjæle personfølsomme data personlige oplysninger m.m. Herunder kan du læse lidt om fire af de mest udbredte typer virus:

 • Virussen bliver som regel installeret via e-mail vedhæftninger eller ved installation af ukendte programmer. Den minder i sin adfærd om historien om den trojanske hest hvor det myldrer ud med soldater. Den bruges til bla. at opsnappe login detaljer og det kræver et stærkt antivirusprogram at holde den fra døren. 
 • Virussen kopierer sig selv og raserer din computer. Den er kendt for ikke at lave ændringer i programmer men for at belaste netværkstrafik, vedhæfte filer i e-mails og lave en ” zombie bagdør ” på din computers styresystem, så den kan fjernkontrolleres af hackere. Nogle kendte versioner af den er:

  • lovgate.F
  • sobig.D
  • trile. C
  • PSWBugbear.B
  • Mapson
 • Virussen inficerer filer som er lavet af programmer som indeholder makrodata såsom Powerpoint, Excel, Word m.m.Dokumenter som tit bliver delt imellem mange brugere. Nogle mere kendte versioner af den er:

  • Relax
  • bablas
  • Melissa.A
  • 097M/Y2K
 • En virus som virker på forskellig måde ved hvert angreb, hvilket stiller krav til et meget stærkt antivirus program, for at få has på den. Nogle mere kendte versioner af den er:

  • Marburg
  • tuareg
  • Satan bug
  • elkern

Har jeg fået virus på min computer

Hvis din computer pludselig kører meget langsomt, er det almindeligt symptom på at du har fået virus. Det kan også være tegn på at du har fået spyware eller adware (reklamer) på computeren.

Nogle virustyper kan beskadige din computers styresystem eller dine programmer. Hvis du får uventede meddelelser som popper op eller dine programmer starter automatisk, har du formentlig fået virus. Resultatet kan også være at Windows lukkes midt i alting, uden at du selv har bedt om det.

Hvis du kan høre, at computerens harddisk arbejder hårdt og konstant kan det også være tegn på virus. Det er ikke altid ensbetydende med en computervirus, men hvis der samtidig sker nogle af de førnævnte ting, kan det bestemt tyde på et virusangreb.

Ved at scanne din computer med antivirusprogram, kan du kontrollere, om der er virus på computeren. Der kommer dagligt nye virus til, så det er vigtigt at antivirusprogrammet løbende opdateres.


Kan jeg forhåndssikre mig mod virus?

Det anbefales at installere et godt antivirusprogram. Hos Esvindel.dk arbejder vi nu på en artikel hvor vi tester udvalgte virusprogrammer. Send os en mail hvis du vil opdateres når artiklen kommer.


Foto: trueit.combelyst af

Del.

Hvad er din kommentar?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.