web analytics

Er kopivarer skadelige?

0

Markedet er oversvømmet med kopivarer og alle tendenser peger kun i én retning. At det vil være stigende. Specielt kopivarer indenfor kategorierne medicin og skønhed kan udsætte forbrugere for fare og i værste tilfælde, døden.

Ifølge politiet i England er der fundet alt lige fra rottelort og urin til de meget giftige kemikalier, cyanid og arsenik i beslaglagte kopivarer. Specielt varer som elektriske hårprodukter, parfumer, makeup og solcremer, udgør en potentiel sikkerhedsrisiko for forbrugerne. 

Omfanget har nu nået et punkt hvor den britiske befolkning møder oplysningskampagner med ordlyden  “Wake up — Don’t fake up!” – som skal advare imod en stigende tendens af brug af kopivareprodukter blandt forbrugerne i Storbritannien. 

I Storbrittanien spenderes der årligt omkring 90 millioner pund, som svarer til ca. en mia. danske kroner, på kopivarer, et tal som er stigende  da flere og flere handler online. Et stort problem er at det ikke er muligt at verificere at et produkt er ægte ved onlinehandel og det tilrådes at man er ekstra påpasselig med hvilke sider man handler fra.

Skruppeløse bagmænd sælger produkter fra vellignende hjemmesider. 

Ifølge London Politi florerer der mange hjemmesider som fremviser mærkevarer på en måde så de fremstår som den ægte vare, men virkeligheden er en anden. Produkterne er på ingen måde fremstillet efter tilladte forskrifter og mange af dem er potentielt skadelige. Laboratorietest udført af politiet afslørede tilstedeværelse af giftstoffet cyanid, rottelort og menneskeurin i kopivarerne. Heraf var nogle af dem mascara, lipgloss, eyeliner og fugtighedscreme. Flere produkter var erklærede uegnede til menneskebrug pga. for højt indhold af kviksølv og giftstoffet arsenik.

 

Er kopivarer skadelige 3Der har yderlige været en del tilfælde hvor forbrugere, som har købt kopivarer senere hen har fundet ud af at bagmændene bag hjemmesiden, efterfølgende har misbrugt kreditkortoplysningerne til at foretage køb på kreditkortet. Dette er sket fra andre ulovlige hjemmesider. Yderligere har der været misbrugt personoplysninger til at foretage identitetstyveri ud fra de personlige data som var tilknyttet kreditkortet, udtaler Detective Superintendent Maria Woodall fra the City of London Police.

Links: scottishlegal.com, ibtimes.com


Skadelige kopivarer er blevet helt almindelige forbrugsprodukter

I en artikel til Berlingske udtaler ekspert i immaterielle rettigheder Lars Holm Nielsen, der er chefkonsulent i erhvervsjuraafdelingen i DI: »Udviklingen er foruroligende. De, der producerer efterligninger, er blevet dygtigere, og de breder sig ud over alle typer af produkter. Engang var det designerting som tasker, bælter og ure. Nu er det helt almindelige forbrugsprodukter, og det kan medføre en stor sikkerhedsrisiko for forbrugeren,«.

Erhvervs­juridisk chef Kim Haggren siger til Berlingske Business: »Det er et voldsomt stigende problem for vores virksomheder. Lige siden man begyndte at registrere det, er det kun gået én vej – den forkerte, desværre. Der er flere sager år for år, og det presser virksomhederne. Både indtjeningsmæssigt og over for forbrugerne, som kommer i fare, når de køber kopier af medicin, madvarer eller elektronik,« Han nævner desuden: Netop medicin udgør 24 procent af de tilbageholdte kopivarer på EU-plan, og EU-Kommissionens rapport påpeger, at der er sket en stigning i antallet af kopiprodukter, som kan være potentielt farlige for forbrugerne til 28,6 procent i 2011 fra 14,5 procent i 2010. Men problemet kan være endnu større.

Der foreligger den første fælles europæiske rapport om kopivarer og i den advares om en kraftig stigning i salget af kopivarer i hele EU. Rapporten blev udarbejdet af Europol og Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked, der håndterer spørgsmål om rettigheder til varemærker og design i EU.

Er kopivarer skadelige? og er problemet kun kosmetik

EU­kommissionen skriver: I 2011 blev der fanget godt 27 millioner kopiprodukter af medicin i europæiske tolde, og selvom kopimedicin oftest er langt billigere end de produkter, som de kopierer, så er de også det potentielt mere farlige at bruge.- Der er en grund til, at medicin er kontrolleret og reguleret som det er. Falsk medicin kan laves ud af praktisk talt alt, og kvaliteten passer ofte til den noget lavere pris, hvilket resulterer i, at det ofte er meget farligt at bruge.

Europol og Interpol har undersøgt pengestrømmene fra kopivarer, og dermed hvad pengene bruges til at finansiere og trenden synes at være, at markedet for kopivarer tiltrækker de kriminelle organisationer.

Kilder: Danmarks Radio, Berlingske.dk, berlingske business

belyst af

Del.

Hvad er din kommentar?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.