web analytics

NemID

0

NemID er ét fælles log ind som bruges til både offentlige og private selvbetjeningsløsninger, hvor du bruger samme log ind alle de forskellige steder.

NemID består af et bruger-id ( et selvvalgt id eller dit cpr-nummer) og en adgangskode. Herudover får du et nøglekort tilsendt med posten. Nøglekortet er et papkort med engangskoder. Når du logger på en af førnævnte myndigheder, taster du først dit bruger-id og adgangskode og herefter en kode fra dit nøglekort.


Hvor kan jeg logge på med NemID?

NemId boks

Denne boks vil du se når du logger på dit nemid med nøglekort

Du kan logge på med NemID følgende steder:

 • Din netbank
 • Din kommunes online selvbetjening
 • Hente din årsopgørelse fra SKAT
 • Læse din Digitale Post
 • Ordne dine forsikringer
 • Spillesider

Du logger ind på fuldstændig samme måde, alle steder.


 


Er NemID en sikker løsning?

For at misbruge dit NemID skal en svindler både opsnappe din adgangskode, og have fingre i dit nøglekort, så NemID er bedre beskyttet mod indbrudstyve og hackere end løsninger, der kun er beskyttet af én adgangskode. Så ja, man må sige at NemID er en sikker løsning, så længe at uvedkommende ikke har adgang til dit fysiske nøglekort. Der florerer en del NemID phishing på nettet, som forsøger at lokke intetanende brugere, til at tage fotos af nøglekortet. Ingen ægte myndighed ville nogensinde kunne finde på, at bede en bruger om at sende fotos af nøglekort. Det er en vigtig tommelfingerregel!


Eksempel på Phishing med NemID

sms fra Nemid er falsk

Du skal være opmærksom hvis du modtager en sms fra NemId med ændringer til din profil.

I denne sag, fik offeret via en smsbesked fra afsender NemID, besked på at klikke på et link som så således ud på mobilen: Denne sms er ganske godt skrevet og er nem for mange at falde i. Der arbejdes ud fra en hastesag, som kræver en hurtig handling fra din side. Typisk ser en bruger på afsenderen af sms, og i det her tilfælde ligner det en officiel meddelelse fra NemID. Sms`ens troværdighed understøttes af en tekst, sammensat på god dansk skrift, men selve tekstlinket er meget afslørende. Dette er et typisk forsøg på “smishing” som, er samme princip som phishing, men på sms på din mobiltelefon.

Efter klik på linket bliver der ledt til en falsk NemID hjemmeside, som til forveksling ligner nemid.nu ( som er digitaliseringsstyrelsens ægte hjemmeside ). Her bliver vedkommende bedt om at indtaste sit navn, adgangskode, kreditkortoplysninger m.m. Dette er et typisk smishingangreb hvor offer bliver ledt via mobilen til en hjemmeside som beder om personfølsomme data.

svindel med NemID


Sådan behandler du NemID på en sikker måde.

Dit nøglekort er et fysisk kort, og det er ikke tilfældigt. Kortet må ikke kopieres eller fotograferes eller på anden måde digitaliseres. For at misbruge dit NemID skal en svindler skal have adgang til dit brugernavn, din adgangskode og en nøgle fra nøglekortet. Men hvis du eksempelvis har et foto af dit nøglekort liggende på en computer, som bliver inficeret af Malware ( ondsindet software ) så er det pludselig ikke så sikkert længere, hvilket kan have betydning for om du bliver dækket af din bank eller af dit forsikringsselskab i en svindelsag. Og husk, at når man opretter NemID accepterer man betingelserne som i punkt 3.2 nævner:

3.2 Opbevaring af bruger-id, adgangskode og nøglekort/nøgleviser

Du skal være opmærksom på, at du;

 • skal opbevare dit bruger-id, din adgangskode, dit nøglekort/din nøgleviser sikkert og forsvarligt, så andre ikke kan få adgang til at bruge dem
 • ikke må oplyse din adgangskode, dine nøgler eller overlade dit nøglekort/din nøgleviser til andre
 • ikke må scanne dit nøglekort, indtaste dine nøgler på eksternt medium eller på anden måde digitalisere eller kopiere nøglerne
 • ikke må skrive din adgangskode ned
 • ikke må opbevare adgangskoden sammen med dit nøglekort/din nøgleviser eller skrive adgangskoden på dit nøglekort/din nøgleviser.

Læs mere om betingelserne om NemID her.

belyst af


Kan du gennemskue, hvilke e-mails er phishing e-mails? Test dig selv på dette link fra borger.dk

Del.

Hvad er din kommentar?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.